sâmbătă, 12 septembrie 2009

Despre jocuri si noi


Asa cum sugereaza titlul, acest blog este dedicat stirilor din lumea jocurilor si computerelor. Nu, nu o sa incep sa palavragesc despre cum a scazut in America pretul PS3-ului si nici despre cum, in ultimul timp, Ubisoft face din ce in ce mai multe jocuri controversate. Subiectul prezentat acuma este unul mai filozofic: relatia de dragoste-ura dintre jocuri si Homo sapiens sapiens. Personal, sunt un mare fan al psihologiei umane si al jocurilor totodata (desi am 14 ani jumate), asa ca, daca nu va suparati, imi voi lua libertatea de a ma numi expert in aceasta privinta :)

In opinia mea sunt 4 tipuri de relatii joc-om:

1. Relatia casual: persoana de 30 de ani care nu are foarte mult timp pentru computer este exemplul perfect, aceasta jucandu-se 1-2 ore pe computer pe saptamana. Aceasta relatie este o ramasita a altor tipuri de relatii prezentate mai jos, fiind la un moment dat inabusita complet pe la 35 de ani de munca, stres, sotie, socrii, angajati sau colegi, copii, prieteni de familie, opinii politice si multi alti factori. JOCURI RECOMANDATE: Sims-uri de orice tip, Pac-Man, puzzle-uri pentru o minte ascutita.

2. Relatia pentru distractie: relatia pe care o am eu cu jocurile mele este una de distractie, scopul principal fiind relaxarea dupa scoala. Este cea mai des intalnita relatie, una care in putine cazuri evolueaza spre relatia nr. 3. Sfatul meu este sa ramaneti la acest tip de relatie daca vreti sa fiti cat mai sanatos posibil. JOCURI RECOMANDATE: RTS-uri, shootere mai simplute (Delta Force) sau RPG-uri. 

3. Relatia obsesiva: daca pana acum relatiile erau de dragoste, aici intra in discutie cuvantul URA. Oamenii care au aceasta relatie cu jocurile sunt efectiv obsedate de joc, stiu fiecare lucru despre el, dar din fericire au si alte subiecte de discutat cu prietenii. Partea rea este ca daca cel in discutie este despartit de joc, incepe sa aiba stari de tristete si se inchide fata de ceilalti. In unele cazuri da vina pe joc pentru lucrurile care merg prost in viata lui (relatie proasta cu iubita sau familia, capacitate de lucru scazuta). Totusi, pana la sfarsitul zilei va fi din nou la PS. JOCURI RECOMANDATE: RPG-uri, shootere cu multiplayer fain.

4. Relatia simbiotica: nefericita persoana este legata sufleteste de joc. Nu poate pleca de la computer, nu are alte subiecte de discutie cu prietenii, este cel mai probabil gras si cel mai bun din lista de jucatori. Daca suferiti de oricare din aceste simptome, mergeti la psihiatru IMEDIAT. Ca sa va dau exemple din viata reala, daca sunteti despartit de PC, veti avea cel mai probabil simptomele unui dependent de DROGURI (tremurare continua, insomnii, anxietate etc.). In concluzie, s-ar putea sa fiti dependent de WoW, WAR, CS, Starcraft multiplayer, Gears of War 2 multiplayer, GTA IV multiplayer etc.

Acum ca v-am prezentat tristele realitati ale vietii, ne despartim cu doua sfaturi si o privire optimista: ramaneti la relatia nr. 2, aveti grija de buzunar si nu uitati ca cei dependenti de jocuri nu sunt o cauza pierduta! 

2 comentarii:

  1. Tocmai am terminat ieri de recitit Jocul cu margele de sticla al lui Hermann Hesse si pana in momentul citirii acestui articol eram convinsa ca doar o minte unica aflata undeva la congruenta divinului cu profanul poate intelege complexitatea jocului ca reflectie a spiritului. viziunea ta desi sarcastica, ma face sa ma gandesc la finalul lui Joseph Knecht. Adica spiritul pur impletit cu sufletul se afla in jocul vietii chiar daca vrem sau nu sa il jucam.Reteta pe care o dai e un joc dragut, o caricatura a meditatiei transcedentale. O viziune unica. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer sa fiu, mi-a placut foarte mult abordarea Dostoyevsky-ish asupra relatiilor cu jocurile. A, da, by the way, in categoria a patra, l-ai plasa pe Flavian, nu (sorry 'bout that)?

    RăspundețiȘtergere